De eerste Nederlandse bouwmarkt zag in 1967 het levenslicht. Voor die tijd werd elke klus in- en om het huis uitgevoerd door een aannemer. Mensen die zélf aan hun huis klusten, waren een grote uitzondering. Timmermannen, metselaars, loodgieters en glaszetters – het waren vakmensen die ervoor zorgden dat onze huizen in goede staat bleven of weer in goede staat werden gebracht. De komst van die eerste bouwmarkten, eind jaren zestig, zorgde voor een behoorlijke uitbreiding van mogelijkheden voor de mensen die zelf de handen uit de mouwen konden en wilden steken. Door die nieuwe mogelijkheden, die vanaf dat moment binnen handbereik van de klussende Nederlander lagen, hebben we ons in de loop der jaren ontwikkeld tot een trots volkje van doe-het-zelvers. Natuurlijk, de aannemers zitten niet op hun handen, veel mensen hebben geen zin om zelf te klussen. Ze kunnen het simpelweg niet of zien tegen een grote klus op waar professionele hulp noodzakelijk is.
Anno 2020 staat aan de rand van ieder dorp of elke stad in Nederland wel een bouwmarkt. Voor elke klus is er hulp te vinden in de vorm van specialisten, die te herkennen zijn aan hun werkkleding van de betreffende bouwmarkt. Deze bekwame medewerkers kun je aanspreken wanneer je iets niet kunt vinden, ondanks de goed geordende schappen, of wanneer je een tip nodig hebt voor een klus die je wilt aanpakken. Hulp ligt dus om de hoek, omdat een bouwmarkt is ingericht om de meeste klussen helemaal zelf aan te pakken. En precies op dát principe is het idee van De Sociale Bouwmarkt gebaseerd, zelfbediening!
Met ‘De Sociale Bouwmarkt’ werken we – samen met Nederlandse gemeenten – toe naar een omgeving waar inwoners zelf direct een oplossing voor hun hulpvraag kunnen vinden en de weg daar naartoe zelf kunnen regelen. Iedereen kan in zijn of haar leven zomaar ineens voor problemen of vragen komen te staan en dan niet weten wat te doen. Je kunt te maken krijgen met tegenslag of gewoon domme pech. Financiële zorgen, een echtscheiding, de opvoeding van je kinderen, gedoe met je werkgever, eenzaamheid… of je tobt bijvoorbeeld met problematiek bij dementerende ouders of de zorg voor een kind met een beperking. Vroeg of laat ga je op zoek naar hulp en ondersteuning: een passend antwoord op jouw vraag of een oplossing voor het probleem… Waar kun je dan terecht? Wat is er allemaal voor jou beschikbaar en is dat wel precies wat je zoekt of nodig hebt? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we, als inwoners, op een fijne manier kunnen ‘doe-het-zelven’ om onze problemen op te lossen?
Wanneer je hulp en antwoorden nodig hebt, is het vinden van een overzicht (zoals in de bouwmarkt) vaak erg lastig. Wij willen Sociale Bouwmarkten gaan inrichten, waar iedereen terecht kan voor ‘producten’ op het gebied van zorg en ondersteuning. Passende zorg en ondersteuning, voor mensen zoals jij en ik. Makkelijk vindbaar, overzichtelijk, begrijpelijk en toegankelijk. Met deskundige mensen in de buurt die hulp kunnen bieden bij het vinden en kiezen van de juiste ‘producten’. Net als de bouwmarkt die we kennen, als we op zoek zijn naar de juiste spullen om thuis te kunnen doe-het-zelven.