DE VERHALEN DIE ER TOE DOEN

Friesland heeft de Primeur

Tot nu toe was de Sociale Bouwmarkt een idee. Een idee waar we weliswaar in geloven, maar toch…een idee. Om vanuit onze hypothese, richting een praktische oplossing te bewegen, is vertrouwen nodig. Wanneer je aan den lijve ondervindt dat het huidige inrichtingsmodel -voor het bieden van hulp en ondersteuning- in de praktijk tekortschiet ga je om je heen kijken naar betere oplossingen. Maar die oplossingen bedenk je niet vanachter een tekentafel, die kunnen alleen in de praktijk worden gebouwd. De uitkomst? Onbekend! Wanneer je als gemeenten een proces in gaat, waarvan de uitkomst onbekend is, dan is daar vertrouwen en een flinke portie lef voor nodig. De Friese gemeenten Noardeast- Fryslän en Dantumadiel hebben het vertrouwen en het lef om de uitdaging van dit project aan te gaan.

En die uitdaging is niet het oprichten van De Sociale Bouwmarkt, maar het creëren van inzicht en overzicht in het – nu nog ondoorzichtige- landschap van vraag en aanbod. Binnen dit Friese project is de totstandkoming van de eerste Sociale Bouwmarkt in Nederland een gezamenlijk proces. Samen met de inwoners van de twee Friese gemeenten werken we toe naar een omgeving waar inwoners met een hulpvraag zelf direct een oplossing kunnen vinden en de weg daar naartoe zelf kunnen regelen.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we als inwoners van Noardeast- Fryslän en Dantumadiel op een fijne manier kunnen ‘doe-het-zelven’ om onze problemen op te lossen? Wanneer we zaken voor inwoners willen verbeteren, is het niet meer dan logisch dat diezelfde inwoners een cruciale rol in ons ontwerpproces vervullen. En daarom doorlopen we binnen het project de drie stappen van Human Centered Design (HCD): Luisteren, Creëren en Opleveren. HCD is een bewezen ontwerpmethodiek die ontvangers van diensten en producten centraal stelt in het ontwerpproces. We willen dus eerst weten hoe inwoners van Noardeast- Fryslän en Dantumadiel de huidige dienstverlening ervaren. Waar loop je tegenaan? Wat kan beter? Wat is jóuw ideaalplaatje? Diezelfde vragen stellen we aan ambtenaren, de politiek én aan de aanbieders natuurlijk. Naast het feit dat we luisteren, onderzoeken we ook buiten de kaders van het gemeentelijke domein. Er bestaan tal van (online) oplossingen waarbij gebruiksgemak vanuit de klant een leidend argument is. Daar kunnen we veel van leren.

Al die informatie uit de ‘Luisteren’ fase nemen we straks mee naar de ‘Creatie’ fase. We analyseren alle opgehaalde informatie (waar we tot dan he-le-maal niéts van hebben gevonden!) en ontdekken de bouwstenen waarmee we de ideale oplossing kunnen bouwen. De eerste versie hiervan zal binnen de ‘Oplever’ fase een prototype zijn: een minimale variant waarmee we kunnen gaan testen en verbeteren. Wij hopen dat dit prototype de eerste versie van de Sociale Bouwmarkt zal zijn. Onze zoektocht naar inzicht en overzicht in Friesland zal tot antwoorden leiden.

Wat het antwoord ook is, het gaat ons erom dat het wérkt! Want, iedereen kan in zijn of haar leven zomaar ineens voor problemen of vragen komen te staan en dan niet weten wat te doen. Je kunt te maken krijgen met tegenslag of gewoon domme pech. Financiële zorgen, een echtscheiding, de opvoeding van je kinderen, gedoe met je werkgever, eenzaamheid…of je tobt bijvoorbeeld met de problematiek bij dementerende ouders of de zorg voor een kind met een beperking. Vroeg of laat ga je op zoek naar hulp en ondersteuning; een passend antwoord op jouw vraag of een oplossing voor het probleem…Waar kun je dan terecht? Wat is er allemaal voor jou beschikbaar en is dat wel precies wat je zoekt of nodig hebt?

Noardeast- Fryslân en Dantumadiel stellen hun vertrouwen in een proces in plaats van antwoorden. En dat getuigt, ons inziens, van visie. En daarom zijn we nu in Friesland druk bezig om oude uitdagingen op een nieuwe manier aan te gaan. Meer weten? Bekijk dan de site van het project: www.projecten.desocialebouwmarkt.nl

Lees ook eens één van onze andere verhalen:

Friesland heeft de primeur

Al deze informatie uit de 'Luisteren' fase nemen we straks mee naar de 'Creatie' fase...

Zo stellen we de inwoner centraal

Met ‘De sociale bouwmarkt’ werken we stap voor stap toe naar...

Wij zijn Stichting De Sociale Bouwmarkt

Richard (site)

Richard Zwarts

Secretaris, Stichting de Sociale Bouwmarkt

Jarno (site)

Jarno van der Woude

Projectleider & Penningmeester, Stichting de Sociale Bouwmarkt

Ingrid_van_de_Vegte (site)

Ingrid van der Vegte

Voorzitter, Stichting de Sociale Bouwmarkt

Volg je ons al op één van onze socials?